10 rekommendationer till dig som har klimatångest



10 rekommendationer till dig som har klimatångest
 
Känn dig inte misslyckad eller svag om du har klimatångest.
Det är begripligt att många svåra känslor upplevs som pinsamma eftersom det finns en rädsla i vårt samhälle för att möta dem. Men svåra känslor är inte svagheter utan snarare styrkor. Om omfattningen av alla världens problem gör dig orolig är det ett friskhetstecken och betyder att du gjort en rimlig uppskattning av situationens allvar.

Respektera och hedra din klimatångest.
Det är värdefullt att du har lyckats behålla din känslighet inför världens smärtor. Det betyder också att du har förmågan att uppleva större glädje eftersom du inte är bortdomnad. Men respektera din ångest även så att du håller den lite på avstånd. Det är bra att våga simma i känslornas hav, men det är inte värt att stanna nere i djupet i längden.

Du är inte ensam. Förbli inte ensam.
Det är trösterikt att vi är många som har klimatångest. Samtidigt har det länge varit svårt att hitta andra i samma situation eftersom vi tidigare har varit dåliga på att erkänna svåra känslor för varandra. Nu finns det fler möjligheter. Hitta eller skapa din egen grupp där ni tillsammans kan dela känslor och agera gemensamt.

Agera, men inte hela tiden.
Att agera är ett viktigt sätt att bearbeta klimatångest. Alla vi kan göra världen bättre efter våra personliga förutsättningar. Men om du försöker bota din klimatångest endast genom att hela tiden agera kommer din kraft snabbt att ta slut.

Hitta balans.
Vad bär dig? Och vad dränerar dig på energi? Försök att bygga balans. Om du är en aktiv person kan du också vila och njuta med gott samvete. Det här är en ständig process: känn inte dåligt samvete om du misslyckas med balansen utan fortsätt att utforska vilka strategier som fungerar för dig.

Utöva självreglering.
Det är svårt att orka om du hela tiden tar in alla världens alla katastrofer och all misär.  Lär dig tekniker för självreglering så att du bygger ett sätt att leva som gör dig öppen men samtidigt skapar gränser som skyddar dig. Till exempel:

1) Morgon. Börja lugnt. Sedan placera dig i rätt sinnestillstånd för att ta in nyheterna: ”Jag är en person som bryr mig men jag dyker inte ner i världens misär”.
2) Kväll. Stäng av elektroniska prylar i god tid innan du ska somna. Till exempel klimatnyheter kan vänta till morgonen.

Bli vän med dina känslor.
Vi har en tendens att gömma de svåra känslorna. Vi har framför oss en utmanande men i grunden väldigt viktig uppgift att erkänna och bli vän med dem. Att komma någon nära tar tid och går bara om man respekterar varandra. Så är det med känslor vi tidigare förnekat också. Det går inte att tvinga sig på någon, endast att bjuda in. Vänskapsrelationer kräver mycket av oss, såsom tålamod, men de berikar våra liv på ett centralt sätt. När vi blir bättre vänner med våra känslor lär vi också känna oss själva bättre som en helhet. Dessutom får vi verktyg till en rikare kommunikation med omvärlden.

Lyssna på din kropp.
Våra känslor lever inte bara i våra själar, utan också i våra kroppar. Den västerländska kulturen har länge förnekat betydelsen av vår kroppslighet och hur själ och kropp hör ihop. Lyssna på din kropp och ge dess behov tid. Var i din kropp finns de olika känslorna? Och vilken typ av rörelse hjälper dig att känna att energin flödar genom dig? Våra kroppar är också en bro till naturen och att tillbringa tid i naturen kan på många sätt bidra till att lindra vår klimatångest.

Lyssna på drömmar.
Våra drömmar är våra kroppars och hjärnors sätt att berätta för oss vad vi tänker på djupt inom oss. Genom att följa drömmarna kan vi lära oss mycket om våra känslor. Våra önskemål och ambitioner är däremot den medvetna fantasins tillvägagångssätt. Nutiden plågas av ”radikal framtidslöshet” och en brist på visioner. Hur skulle just du kunna bidra till visioner om en bättre framtid? I samhället finns ett stort behov av framtidsbilder som tar både problem och möjligheter på stort allvar. 

Acceptera själens årstider och lär dig att se två nivåer
Ingen av oss blir någonsin helt färdig. Precis som i naturen finns det årstider även i det mänskliga psyket. Ibland är det bäst att bara acceptera mörkrets vemodighet och genomleva det, väntandes på våren. Även svåra känslor är en del av livet. Att kunna se två nivåer betyder att både fästa uppmärksamhet vid svårigheter och vid de goda tingen runt oss. När vi har förlamande klimatångest missar vi ofta de många tecken på hopp som trots allt finns i världen. När vi uppmärksammar det goda som sker och känner tacksamhet så orkar vi bättre. 

Translation into Swedish by Anni Heikka. Original tips in Finnish are found here and the English version here.
(There are also plans to translate Panu Pihkala's book, Eco-anxiety and Hope, into Swedish.)

About the Author
Dr. Panu Pihkala (b. 1979) is a postdoctoral researcher in the Faculty of Theology at the University of Helsinki. He is a leading Finnish expert in interdisciplinary research about “eco-anxiety”. Pihkala’s pioneering monograph on the subject was published in Finnish in October 2017 and it has raised much public discussion in Finland. Pihkala leads workshops on the subject area.

Pihkala is the author of 10 peer-reviewed articles and a monograph in environment-related studies. For introduction to his work in environmental education and in environmental theology, see:

- “Environmental Education After Sustainability: Hope in the Midst of Tragedy”, Global Discourse Vol 7:1 (2017), http://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/23269995.2017.1300412
- "Rediscovery of Early Twentieth-Century Ecotheology." Open Theology Vol 2:1 (2016), 268-285, https://www.degruyter.com/view/j/opth.2016.2.issue-1/opth-2016-0023/opth-2016-0023.xml




Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Working with the Process Model of Eco-anxiety and Grief

Climate Emotions playlist

Spectrum Line of Ecological Emotions